Kombi Tamiri Kiracıya mı Ait?

Kombi Tamiri Kiracıya mı Ait? Kiracıya İlgilendiren Konular

Kombi tamiri kiracıya mı ait? Servis hizmeti verdiğimiz pek çok müşterimiz oluşan masrafın kiradan düşülüp düşülemeyeceğini soruyor.

  • Kombi arızasını kim öder?
  • Kombi tamirini kim öder?
  • Bozulan kombiyi kiracı mı öder?
  • Kombi tamirini ev sahibi mi öder?
  • Kombi Tamiri Kiracıya mı Ait?
  • Petek temizliği kiracıya mı ait?

Şeklinde sorular ile sık sık karşılaşıyoruz. Kirada oturan pek çok kişi kombi bozulduğunda oluşacak masrafın kim tarafından karşılanması gerektiğini merak ediyor.

KOMBİ ARIZA YAPTIĞINDA MASRAFLAR KİM TARAFINDAN KARŞILANIR?

Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kombide oluşan arızanın neden kaynaklandığıdır. Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır. Teknik servis tarafından yapılan incelemede kombi tamir masrafının kim karşılanacağı tespit edilmektedir.

KİRACI KOMBİ BAKIMI YAPTIRMAK ZORUNDA MIDIR?

Borçlar kanununun 317. maddesinde “Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.” ifadesi bulunmaktadır. Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir. Yani başka bir değişle kiracı kullandığı müddet boyunca kombinin ve bakım ve temizliğini yaptırmak zorundadır. Kombi bakım ve kontrolleri düzenli bir şekilde teknik servisler tarafından yapılmalıdır. Kombi bakımı yapılmadığı veya teknik servisler tarafından yapılması gereken kontroller ihmal edildiği için kombi bozulmuşsa; oluşacak masraf kiracı tarafından karşılanmalıdır.

Kombi kullanıcı hatasından dolayı bozulmuşsa masraflar yine kiracı tarafından ödenmelidir. Örneğin kombiye fazla su basıldığı için kombinin bozulması kullanıcı hatasıdır. Bu durumda masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.

Su, toz, darbe gibi kombiye zarar verecek pek çok dış etken bulunmaktadır. Kombi çalıştırılmadan önce yetkili gaz dağıtım şirketleri tarafından çeşitli kontroller yapılmaktadır. Kombide gaz kaçağı olup olmadığı, montajın doğru yapılıp yapılmadığı, gerekli koruma tedbirlerinin alınıp alınmadığı denetlenmektedir. Uygun görüldüğü takdirde kombi çalıştırılmaktadır. Kiracı kullandığı müddet boyunca kombinin dış etmenlerden korunması ile ilgili alınan tedbirleri devam ettirmek zorundadır. Kullanıcının ihmali veya hatalı yapılan müdahaleler sonucu kombide arıza bulunmakta ise masrafları kiracı ödemelidir.

HANGİ DURUMLARDA KOMBİ MASRAFI EV SAHİBİ TARAFINDAN KARŞILANIR?

kiraci-kombi-bakimi-yaptirmak-zorunda-midirKombi bozulduğunda herhangi bir kullanıcı hatası yoksa tamir masrafları ev sahibi tarafından karşılanmalıdır.

Hiç yapılmayan kombi bakımından kaynaklı arızalar

Kombi bakımları düzenli bir şekilde yaptırıldığı, gerekli tedbirler alındığı ve kullanıcı hatası olmadığı halde kombide bazen arıza meydana gelmektedir. Bu durumda da tüm tamir, kombi değişimi ve diğer masraflar ev sahibi tarafından karşılanmalıdır.

Kombinin çok eski (Kullanım Ömrünü Tamamlamış) olmasından kaynaklı oluşan arızalar

Kombiler ve kombi içerisindeki parçaların belirli bir kullanım ömürleri vardır. Evimizdeki tüm eşyalar gibi kombi de zaman içerisinde yıpranarak bazı parçaları bozulacaktır. Bu durumda kombinin tamiri ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır.

Kullanım ömrünü tamamlamış, tamiri yapılamayan veya kullanımı tehlike oluşturacak kombilerin ise değiştirilmesi gerekmektedir. Yeni kombi taktırmak ve kombinin değiştirilmesinden kaynaklanan masrafları karşılamak ev sahibinin görevidir. Kombi değişimi sırasında bazı masraflar oluşmaktadır. Yeni proje hazırlanması, doğalgaz veya su tesisatında değişiklik yaptırılması, kombi dolabı değiştirilmesi gibi diğer masraflar da ev sahibi tarafından karşılanmalıdır.

Voltaj sebebi (Elektrik Arızası) ile oluşan arızalar

Evin elektrik veya su tesisatındaki kusurlardan dolayı kombi bozulabilmektedir. Bu durumda kiracının herhangi bir sorumluluğu yoktur, kombi tamir masrafları ev sahibi tarafından ödenmelidir.

Açık balkonda muhafaza edilen kombinin donması sebebi ile oluşan arızalar

Özetle kombi evin demirbaş malzemelerinden kabul edilmektedir. Kiracı sağlam bir şekilde teslim aldığı kombinin; kullanım süresince bakımı yaptırmalı ve gerekli tedbirleri almalıdır.

KİRACI TARAFINDAN ÖDENMESİ GEREKEN KOMBİ ARIZALARI

  • Doldurma musluğunun kırılması veya arızalanması
  • Ev sahibinin kombiyi bakımı yapılmış bir şekilde kiracıya teslim etmesine rağmen o yıl içinde kiracı tarafından bakımın yaptırılmaması ve arıza ile karşılaşılması
  • Yanlış kullanım

NE YAPMALIYIM?

kiraci-kombi-bakimi-yaptirmak-zorunda-miEv veya işyeri kiralanırken ilerleyen zamanlarda sorun yaşamamak için kira kontratına evin mevcut durumu ile ilgili tüm bilgiler ayrıntılı bir şekilde yazılmalıdır. Gayrimenkul kiralanmadan önce demirbaşların sağlam, bakımları yapılı ve kullanıma hazır olduklarından emin olunmalıdır. Demirbaşlardaki mevcut kusurlar tespit edilerek kira kontratına yazılmalıdır. Kombi markası ve modeli kira kontratına yazılmalıdır. Buna ek olarak bir fotoğraf çekip ve saklanmalıdır. Gaz kokusu, su damlatma, kombi dolabının kırık olması veya kullanıcı tarafından tespit edilen başka bir kusur varsa kiralama yapılmadan önce gayrimenkul sahibinden kusurun giderilmesi istenmelidir.

Ev veya iş yeri kiralandıktan sonra kombinin bozulması halinde gayrimenkul sahibi ile iletişime geçilmelidir. Kombi teknik servisinden yardım istenerek arızanın kaynağının tespit edilmesi sağlanmalıdır. Genellikle arızanın kaynağı tespit edildikten sonra kiracı ve gayrimenkul sahibi arasında ortak bir karar alınarak problem çözülmektedir.

Kombi Tamiri Kiracıya mı Ait? sorusu ile karşılaşmamanız için öz kombi servisi olarak tavsiyemiz yukarıdaki konulara uymalısınız.

Facebook Twitter E-Mail Whatsapp